Miedema heeft deze wierde niet onder die naam beschreven. Er is wel een beschrijving van de boerderij Oldersum.
Miedema gebruikte de naam "Straatwegterp". Het is niet duidelijk waarom. Het betreft de wierde Oldersum.
Ter oriëntatie:
Links slingert het Damsterdiep. De onderste bocht loopt om Schoenmakershorn. De N360 loopt schuin over de noordelijke helft van de terp. Linksonder de Medenweg. Het huisje op het onderste puntje van de terp is woning Medenweg-4.
Beschrijving Miedema:
De ovale, zuidnoord gerichte dorpsterp met een grootste lengte van 285 en een grootste breedte van 235 m, was geheel door een ringsloot omgeven. Langs de zuidoostrand liep een pad van Ten Post naar Winneweer. Over de noordelijke helft van de terp is de weg Groningen-Appingedam aangelegd, waardoor het reliëf in tweeën werd gedeeld. De terp was onbewoond en is geheel afgegraven.
In 1853 was er een plan om het Damsterdiep geschikt te maken voor zeeschepen. Dit plan is nooit uitgevoerd. In plaats daarvan werd het Eemskanaal gegraven.
Het plan liet de wierde Oldersum met rust, maar bevat wel interessante informatie.
Er is een lijn getrokken van Schoenmakershorn tot waar nu het tweede viaduct is. De lijn volgt de (latere) sloot aan de zuidkant van de autoweg. Op deze lijn wordt om de 50 meter de hoogte aangegeven. Hiermee hebben we dus informatie over de hoogte van de wierde in 1853.
Bij de Osseweg was de hoogte +1 meter boven N.A.P.
Op de flanken van de wierde +2,50 meter
In het centrum van de wierde +3,30 meter.
(ontwerp 1853 op beeldbank)
De wierde Oldersum was een van de eerste wierden die "commercieel" werden afgegraven.
Afgraving vanaf 1865.
Op de flanken van de wierde +2,50 meter
In het centrum van de wierde +3,30 meter.
(ontwerp 1853 op beeldbank)
Ter plekke ligt het oppervlak nu op 0 meter N.A.P. Dat zou kunnen betekenen dat de voet van de wierde een meter dieper zat dan de omgeving. De omgeving is dan na de bouw van de wierde nog een meter opgeslibd. Dat is bij veel wierden het geval.
Op dit hoogtekaartje is duidelijk te zien dat het terrein van de afgegraven wierde duidelijk lager ligt dan de omgeving. Dit is mogelijk een aanwijzing, maar zeker geen hard bewijs voor de theorie hierboven. Dit zou ook een gevolg kunnen zijn van het aftichelen, dat in ons gebied op verschillende plaatsen het geval was (zie aan overzijde Damsterdiep bij Tammingahuizen).
Afgraving vanaf 1865.